Woning Ontwikkeling
Image default
Aanbiedingen

Open haard

Open haard

De term open haard is nog springlevend en komen wij als haardenspecialist nog vrijwel dagelijks tegen. Voor velen staat het begrip open haard synoniem voor elke haard die is ingebouwd in een schoorsteenmantel of omlijst is door een schouw. Al duizenden jaren was dit het gebruikelijke type haard. Het principe van een open haard was lange tijd niet meer dan een open vuurplaats onder een schoorsteen. Kenmerkend aan een open haard is de open verbranding. Bij de authentieke open haard heeft u onbelemmerd zicht op de vlammen en kunt u de houtblokken direct op het hout leggen. Een open haard heeft geen ruit en staat hierdoor in directe verbinding met het woonvertrek waar de haard geplaatst is. Dit had en heeft zeker een bepaalde charme, maar helaas kleven er ook grote nadelen aan een open verbranding. Langzaam is hierdoor de authentieke open haard uit onze huizen verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor moderne haarden met een gesloten systeem.  

 

Dagelijks ontvangen wij klanten die op zoek zijn naar een open haard. De term is zo ingeburgerd dat hij misschien wel altijd zal blijven bestaan. De mensen die daadwerkelijk nog een open haard kopen zijn echter steeds minder gemakkelijk te vinden. Gesloten systemen bepalen de markt en hebben de klassieke open haard naar de achtergrond verdrongen. Door nieuwe inzichten heeft de open haard zijn plek moeten afstaan aan de gesloten haard. Qua rendement en efficiency past de authentieke open haard niet meer bij deze tijd. Nu we beter beseffen wat het effect is van CO2 op ons klimaat is houtbesparing steeds meer een prioriteit geworden. Elk houtblok bevat een bepaalde hoeveelheid CO2 die vrijkomt op het moment van verbranding. Beter is het dus om zuinig met ons brandhout om te springen en zeker te zijn dat we alle opgeslagen energie in het hout zo effectief mogelijk benutten. 

 

Een open haard kopen is dus niet meer van deze tijd. Gelukkig zijn er goede alternatieven die nog steeds die unieke haardbeleving bieden. Een moderne houtkachel heeft een ruit en is afgesloten van de ruimte waarin de haard staat. De benodigde lucht wordt niet meer uit het woonvertrek zelf gehaald maar direct van buiten. Dit heeft grote voordelen op allerlei vlakken. Door de lucht aan te voeren langs hetzelfde kanaal als waardoor de rookgassen worden afgevoerd wordt deze voorverwarmt. Deze warme lucht zorgt voor een hogere temperatuur en daardoor een vollediger verbranding. Moderne houthaarden verbranden het hout in veel hogere mate dan de ouderwetse open haard ooit zou kunnen!

 

De grote kracht van een haard met een gesloten systeem is de controle die we ermee krijgen.

We bepalen precies hoe en waar de luchtstromen werken en zijn hierdoor in staat de verbrandingsprocessen te optimaliseren. De hogere temperaturen die hiermee worden bereikt in de verbrandingskamer zorgen ervoor dat de gehele haard warmer wordt en deze warmte ook beter weet vast te houden. Deze vastgehouden warmte is van een veel hogere temperatuur dan bij een open verbranding het geval kan zijn. En die warmte wordt daarnaast veel beter overgebracht op de ruimte die moet worden verwarmt. Hierdoor zijn moderne gesloten haarden vele malen efficiënter dan de ouderwetse open haard van weleer.

 

De term open haard zal nog wel even blijven hangen. Na honderden jaren trouwe dienst is dit natuurlijk ook helemaal niet vreemd. Bent u nu benieuwd geworden naar het moderne alternatief voor de open haard? Neem dan even vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij staan u graag te woord en laten u graag de nieuwste modellen gesloten haarden zien. U bent van harte welkom in onze showroom maar zitten ook telefonisch voor u klaar. Graag tot ziens!

 

https://www.haardenexpert.nl/

Gerelateerde artikelen

Waarvoor zijn de keurmerken op sloten?

Waarom de prijzen van inboedelverzekeringen veranderen door extreem weer

Je woning verbeteren? Kies dan voor een PU gietvloer!