Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Opstijgend vocht: en nu?

Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem in huizen en gebouwen over de hele wereld. Het kan ernstige schade veroorzaken en heeft vaak invloed op de structurele integriteit van een pand. Op deze pagina zullen we dieper ingaan op opstijgend vocht, hoe je het herkent en op welke manier je het kunt behandelen.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht verwijst naar vocht dat vanuit de grond door de muren omhoog trekt. Het treedt op wanneer water uit de ondergrond wordt geabsorbeerd door poreuze materialen, zoals baksteen, beton of pleisterwerk. Dit vocht kan vervolgens in de muren opstijgen, waardoor vochtige plekken ontstaan die schadelijk zijn voor de constructie van een gebouw.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Het herkennen van opstijgend vocht kan soms lastig zijn, omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met andere vochtproblemen. Er zijn echter enkele specifieke tekenen waar je op kunt letten om opstijgend vocht te identificeren:

  1. Vochtige muren: een van de meest voor de hand liggende tekenen van opstijgend vocht is vochtigheid op de muren. Je kunt vochtige plekken, verkleuring of zelfs schimmelgroei opmerken.

  2. Zoutuitbloeiingen: bij opstijgend vocht kunnen zouten uit de bodem meekomen en op de muren achterblijven. Dit leidt tot witte, poederachtige vlekken op het oppervlak van de muur.

  3. Verf- en pleisterproblemen: opstijgend vocht kan de verf of het pleisterwerk op de muren aantasten. Je kunt afbladderende verf, loskomend pleisterwerk of bubbels op het oppervlak zien.

  4. Schimmel en muffe geur: als vocht vast komt te zitten in de muren, kan dit leiden tot schimmelgroei en een muffe geur in de getroffen ruimte.

Als je een of meer van deze symptomen opmerkt, is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht.

Hoe behandel je opstijgend vocht?

Het behandelen van opstijgend vocht vereist een grondige aanpak om het probleem bij de bron aan te pakken. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden om opstijgend vocht te behandelen:

  1. Injectie van vochtwerende middelen: een populaire methode om opstijgend vocht te behandelen, is het injecteren van vochtwerende middelen in de muur. Deze middelen vormen een barrière tegen het opstijgende vocht en voorkomen dat het verder omhoog trekt. Het is belangrijk om deze behandeling uit te voeren door een professioneel bedrijf dat ervaring heeft met deze techniek.

  2. Onderkappen: bij deze methode wordt een vochtwerende laag horizontaal in de muur aangebracht. Dit wordt gedaan door de aangetaste muur in secties te verwijderen en vervolgens een nieuwe waterdichte laag aan te brengen. Hierdoor wordt voorkomen dat het vocht verder omhoog kan stijgen.

  1. Afdichten van de muren: het afdichten van de muren kan helpen om opstijgend vocht te voorkomen. Dit omvat het aanbrengen van waterdichte coatings of membranen op de muren, zodat het vocht geen kans krijgt om door te dringen.

  2. Drainagesysteem: in sommige gevallen kan het installeren van een drainagesysteem rondom het gebouw helpen om opstijgend vocht te verminderen. Dit systeem zorgt ervoor dat het grondwater efficiënt wordt afgevoerd, waardoor de druk op de muren wordt verminderd.

Het is belangrijk op te merken dat het behandelen van opstijgend vocht een specialistische taak is en dat het raadplegen van een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf belangrijk is.