Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Verschillende soorten verpakkingen

Plastic is een materiaal dat zich uitstekend leent voor gebruik in verpakkingen. Het is extreem licht, sterk, veerkrachtig en kosteneffectief om te produceren. Je kunt bijvoorbeeld kunstof gebruiken voor een stucloper. Dit is het meest energiezuinige materiaal om te gebruiken in verpakkingen omdat het zo licht van gewicht is. Er kan minder brandstof worden gebruikt om meer te verschepen. Hierdoor heeft plastic al lang meer conventionele verpakkingsmaterialen zoals glas, hout, stof, papier en metaal overtroffen. Er kan bijvoorbeeld tien liter vloeistof worden vervoerd met slechts 1 kilo plastic, in tegenstelling tot 20 kilo glas of 2 kilo metaal (aluminium). Volgens een recente Europese studie zou het 57% meer energie kosten om hetzelfde aantal goederen te verzenden als plastic zou worden vervangen door andere materialen. Bepaalde soorten verpakkingen vragen om bepaalde kunststoffen. De meest populaire soorten plastic, hun kenmerken en typische toepassingen worden behandeld in deze gids voor plastic verpakkingen.

Polyethyleen lage dichtheid (LDPE)

Deze kunststof, een van de meest geproduceerde, is bestand tegen basen, zuren en oliën. Het is eenvoudig te produceren, flexibel, transparant en rigide. Verpakkingen voor eten en drinken kunnen veilig gemaakt worden met LDPE. Dit plastic kan worden gerecycled en wordt meestal gebruikt om nieuwe plastic zakken, vloertegels en verzendenveloppen te maken. Dit type is verkrijgbaar bij VerpakkingenXL.

Polyethyleen hoge dichtheid (HDPE)

Het meest populaire plastic voor verpakkingen is HDPE. Het is veerkrachtig, taai en bestand tegen oplosmiddelen en chemicaliën. Omdat HDPE een hoge treksterkte heeft in vergelijking met andere kunststoffen, is het veerkrachtiger en bestand tegen hogere temperaturen.

Beide soorten polyethyleen hebben het nadeel dat ze veel energie vergen om te produceren. HDPE kan worden gerecycled, hoewel het een moeilijk proces kan zijn. Het wordt vaak gerecycled tot gloednieuwe potten en containers.

Polypropyleen (PP)

De kunststof PP heeft een hoog smeltpunt, is chemisch resistent en laat langzaam vocht door. Hierdoor werkt het perfect om hete vloeistoffen vast te houden. UV-licht breekt polypropyleen af, waardoor het ongeschikt is voor gebruik in omgevingen met een hoge blootstelling aan UV-stralen. Het is ook moeilijk om erop te schilderen vanwege het oppervlak, waardoor het moeilijk te bedrukken is. Wanneer het wordt gerecycled, wordt het vaak gebruikt om producten voor voertuigen, gereedschappen en containers te maken.

Tereftalaat polyethyleen (PET, PETE)

Dit plastic is ideaal voor voedsel containers omdat het uitstekende vocht- en gas barrière-eigenschappen heeft. Het voorkomt effectief dat zuurstof het object vernietigt. Het houdt de kooldioxide in koolzuurhoudende dranken vast en beschermt het. Bovendien is PET/PETE glad, optisch transparant en onbreekbaar.