Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Waarom een compacte zonneboiler aanschaffen?

Wanneer je water op een energiezuinige en ecologische manier wilt verwarmen, dan is een zonneboiler iets voor jou. Heb je alleen niet zoveel ruimte om zo’n boiler te plaatsen? Geen probleem: er zijn hele goede compact zonneboilers die je kunt aanschaffen. Bij deze zonneboilers vormen het opslagvat voor warm water en de zonnecollector één geheel. En ze nemen geen ruimte in je woning in beslag, maar op je dak. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van een compacte zonneboiler en hoe ze werken.

 

Wat is een compacte zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie die gebruikmaakt van de zon om water te verwarmen. Dat geldt ook voor de compacte zonneboiler. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U beschikt over goedkoop warm water in huis voor sanitair gebruik (wc, bad, douche e.d). Immers: voor niks gaat alleen de zon op dus zonne-energie is nu eenmaal kosteloos in tegenstelling tot aardgas of stookolie.

 

Voordelen van een compacte zonneboiler

  • Geen ruimteverlies in je woning: het voorraadvat voor warm water zich niet in je woning, maar op je dak
  • Eenvoudige, vlotte plaatsing: een installateur kan de zonnecollector en het opslagvat in 1 geheel op je dak plaatsen.
  • Goedkoper dan gewone zonneboiler: een compacte zonneboiler kost minder dan de andere types zonneboilers.
  • Geen elektriciteitsverbruik: je hebt geen pomp nodig om een speciale vloeistof rond te pompen van de collector(en) naar een voorraadvat in je woning.
  • Minder onderhoud: de compactere versie van een zonneboiler heeft geen bewegende onderdelen, zoals een elektrische pomp of een apart circulatiesysteem. Daarom heeft de boiler ook minder onderhoud nodig.
  • Subsidies en overige financiële voordelen. Ook met een zonneboiler (of elke andere vorm van duurzaam wonen) kun je in aanmerking komen voor subsidies en financiële voordelen. Daarmee bespaar je flink op de investeringskosten.

 

De werking van de compacte zonneboiler

Bij de compacte versie van de zonneboiler wordt zonne-energie in de zonnecollectoren omgezet in warmte. Hier wordt het zonlicht ter plekke opgeslagen om het water te verwarmen. Een extern vat waar de leidingen doorheen lopen om vervolgens het verwarmde water door het huis te verspreiden is niet aan de orde. Het vat is geïntegreerd in de zonnecollectoren en heeft een inhoud van 70 tot 170 liter. Met de compacte zonneboiler heb je dus minder ruimte nodig en tegelijk is je dak bestand tegen de zwaarder uitgevoerde zonnecollector.

 

Verschillende typen zonneboilers

Naast de compacte zonneboilers heb je de keuze uit nog 3 andere zonneboilers:

  • Standaard zonneboilers: wordt meestal direct op de dakpannen van je schuine dak geplaatst. In huis komt er een voorraadvat te staan waarin het water wordt opgeslagen en op temperatuur wordt gehouden. Wanneer je dus warm water nodig hebt, komt dat uit het voorraadvat.
  • CV zonneboilers: hiermee heb je altijd en veel warm water. Dit omdat het voorraadvat van de cv-zonneboiler een leiding loopt van de cv-ketel. Het water blijft hierdoor op een temperatuur van minimaal 60° Celsius.
  • Zonneboiler combi: hiermee heb je verwarming en warm water

 

Ook een compacte zonneboiler aanschaffen?

Heb je een klein huishouden of gebruik je niet zoveel water? Dan is de compacte zonneboiler dus het overwegen waard. Zeker ook omdat je er subsidies voor kunt ontvangen, wat de kosten weer onderdrukt. Bovendien kun je de zonneboiler zelf installeren. Scheelt je natuurlijk ook weer in kosten.