Woning Ontwikkeling
Image default
Tuin en buitenleven

Waarom sedumdak cassettes kopen?

Sedumdak cassettes worden steeds meer gebruikt als dakbedekking. Dit komt omdat er talloze voordelen zitten aan het hebben van een sedumdak. Denk je er ook over na om een sedumdak te kopen, maar twijfel je nog? In dit artikel lees je de voordelen van groene daken. Denk aan biodiversiteit, leefomgeving, isolatie en waterafvoer.

Sedumdak cassettes zijn goed voor de biodiversiteit

In Nederlands speelt zich een langzame catastrofe af. Inmiddels is al zo’n 85% van de biodiversiteit verdwenen door toenemende urbanisatie en landbouw expansie. Dit geldt ook voor het aantal insecten in onze omgeving. Sedumdak cassettes zijn enorm goed voor de biodiversiteit. Omdat sedum plantjes nectar produceren, zijn ze een belangrijke voedselbron voor allerlei nuttige insecten. Sedum planten trekken gaasvliegen aan, roofwantsen, kevers en honingbijen. Ook vlinders genieten volop van de gekleurde bloemetjes van het sedum vetkruid, welke elke lente en zomer kleurig bloeit.

Een prettige leefomgeving

Natuurlijk zijn sedumdak cassettes met de prachtige bloemen en frisse groene kleur een lust voor het ook. Maar, sedum draagt ook op een andere manier bij aan een prettige leefomgeving. Op plekken waar meer begroeiing is, voelt de lucht koeler aan. De aarde warmt relatief gezien ook sneller op in plekken waar minder begroeiing is; denk bijvoorbeeld aan steden en woestijnen. Zeker in de stad heeft de hitte in de zomer soms moeite met wegkomen. Deze cassettes houden de lucht koel, en zetten CO2 om in zuurstof. Ook wordt verondersteld dat sedum fijnstof uit de lucht haalt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid.

Makkelijk opvangen van het regenwater

Naarmate de aarde steeds meer opwarmt, krijgen we meer te maken met extreme weersomstandigheden. Dit betekent dat in de toekomst water met bakken uit de lucht komt vallen, en ons afwateringssysteem dat steeds minder goed aankan. Sedumdak cassettes vangen het water op en laten het gereguleerd weer los. Dit betekent dat als de riolen overbelast zijn door hevige regenval, de sedumdak cassettes het afwateringssysteem ontlast.

Isolerende werking

Sedumdak cassettes hebben een isolerende werking op je woning of bedrijfspand. Dit betekent dat je temperatuur binnen constanter is, waardoor je ook minder geld kwijt bent aan stoken. Een andere manier waarop sedumdak cassettes isoleren, is tegen geluidsoverlast. Dit is fijn als je aan een drukke straat woont in de stad, of als je buurman op zondagochtend vroeg begint met klussen.

De prijs van de cassettes

Sedumdak cassettes zijn niet goedkoop. De prijs voor een basis cassette is ongeveer 30 euro per vierkante meter, maar dit kan oplopen tot 150 euro per vierkante meter als je voor een duurdere cassette kiest. Duurdere cassettes bestaan uit verschillende soorten begroeiing, zoals kruiden en gras. De cassette is hierdoor ook zwaarder. Voor welke uitvoering je ook kiest, je kunt in de meeste gevallen subsidie krijgen. Dit kan oplopen tot wel 75% van je aankoopbedrag. Deze tegemoetkoming kun je gemakkelijk online aanvragen bij je gemeente. Kom je er toch niet uit? Dan kun je het ook laten doen door TOPGROEN waar je jouw groendak koopt. Hier kunnen vaak wel extra kosten voor in rekening gebracht worden.