Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Wanneer een bliksemafleider plaatsen

Om bliksemschade te voorkomen in je woning/pand is het aan te raden om een bliksemafleider te laten plaatsen. Een bliksemafleider bevindt zich meestal op het hoogste punt van het dak. In het geval van een blikseminslag, zorgt de bliksemafleider ervoor dat de stroom op een veilige manier naar de aardbodem toe wordt geleid. Zo voorkom je dat de bliksem door het hele huis gaat en er geen schade zal zijn op alle elektrische apparaten, of kan leiden tot brand.

Wanneer is een bliksemafleider nodig?

Een bliksemafleider wordt vaak op hoge gebouwen geplaats, omdat deze ‘meer’ kans hebben op een blikseminslag dan een normale woning. Maar niet te min is er altijd een kans dat onweer en bliksem van het dak van je huis kan inslaan.

–        Rieten dak

Veel mensen denken altijd dat de kans op blikseminslag groter is bij een woning met een rietendag. Dat is niet helemaal waar. De kans op blikseminslag bij een rieten dak is niet groter dan een ‘normaal’ dak met dakpannen. Echter kunnen sommige rieten daken met oud riet wat meer brand gevoelig zijn. Het is daarom wel aan te raden om het dak te beveiligen met bliksemafleiders, zodat de kans op brand tot een minimum beperkt wordt.

–        Woonhuis met dakpannen

Wanneer je woonhuis vrij hoog is en ook nog in een open omgeving staat, is het raadzaam of het dak te beveiligen met bliksemafleiders. Wanneer de bliksem inslaat kan dit zorgen voor schade op al jouw elektrische apparaten of zelfs brand in de woning. De bliksemafleider zal ervoor zorgen dat de bliksem naar de aardbodem wordt toe geleid.

Of een bliksemafleider noodzakelijk is, is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Denk hierbij aan de hoogte van de woning, het soort dak en hoe de omgeving is. 

https://www.aardnet.nl/bliksemafleider