Woning Ontwikkeling
Image default
Woning en Tuin

Wat is beter: eik of grenen?

Eik en grenen zijn twee van de populairste en meest gebruikte houtsoorten in de woningbouw.

Toch zijn het eigenlijk heel verschillende houtsoorten. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen eiken- en grenenhout: hun eigenschappen, toepassingen en voordelen. Wat kan het beste zijn voor uw behoeften?

Eiken vs Grenen: uiterlijk
Eik
Onder de noemer ‘eik’ vallen een aantal verschillende eikensoorten – meer dan 600, in feite! Twee soorten die u zou moeten kennen zijn de Europese eik (Quercus robur) en de Amerikaanse witte eik (Quercus alba).

Deze behoren tot de oudste en meest gebruikte houtsoorten, en daar is een goede reden voor. Ze hebben een tijdloze, verbluffende aantrekkingskracht en worden beschouwd als een klassevol, stijlvol en veelzijdig hout voor in huis.

Eiken heeft een prachtige lichtbruine tot goud-mediumbruine kleur. Eikensoorten worden meestal gekenmerkt door een rechte nerf met een middelgrove textuur.

Eik vs. Grenen: kwaliteiten en eigenschappen
Loofhout en zachthout verschillen in de manier waarop ze zich voortplanten en groeien. Loofhoutbomen hebben een bekleding en een ander systeem om water op te nemen dan naaldhoutbomen; dit geeft hun hout een andere structuur.

In het algemeen – maar niet altijd – is loofhout sterker, harder en duurzamer dan zachthout. Van cruciaal belang is dat eiken hardhout is, terwijl grenen zachthout is.

Omdat eikenbomen meer dan honderd jaar nodig hebben om te groeien en meer dan 300 jaar oud kunnen worden, is hun hout veel sterker, zwaarder en dichter dan dat van dennenbomen. Eikenhout is veel minder gevoelig voor krassen of deuken.

Grenen daarentegen is een zachthoutsoort die door zijn snellere groeitijd doorgaans lichter is – zachter met minder stevigheid in het algemeen. Dit wil echter niet zeggen dat het dun is!

Eiken vs. Grenen: kosten
Gezien de voordelen die eiken heeft op het gebied van sterkte en duurzaamheid ten opzichte van grenen – inclusief de langzamere groeisnelheid – zal het geen verrassing zijn dat eiken een hogere prijs heeft dan grenen. Een standaard eiken tafel voor in huis kan meer dan twee keer zoveel kosten als een grenen equivalent.