Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

De bekendste soorten bovenloopkranen

Bovenloopkranen: wat zijn dat eigenlijk? Een bovenloopkraan is een apparaat voor het heffen en het verplaatsen van zware spullen. Je vindt de bovenloopkranen dan ook voornamelijk in sectoren waar zware dingen verplaatst moeten worden. Denk aan bijvoorbeeld de spoorwegen, de bouw en de scheepsvaart. Een bovenloopkraan is er in principe in meerdere uitvoeringen. Een enkelligger, een dubbelligger, een hangloopkraan, een enkelligger wandverrijdbaar en een enkelligger halfportaal. De bediening van de bovenloopkraan kan met een afstandsbediening zoals de Nova S. Voor de bediening van de bovenloopkraan zijn er behalve de Nova S nog meer afstandsbedieningen te koop.

 

Enkelligger

De enkelligger kan voor vrijwel iedere toepassing worden gebruikt. Een enkelligger bovenloopkraan maakt altijd gebruik van twee kraanbanen over de gehele lengte van het hijsgebied. Deze kraan wordt gebruikt vanaf ongeveer vijf ton en is geschikt om middelzware objecten te verplaatsen. Deze kraan biedt een optimale prijs-kwaliteitverhouding. De kraan kent namelijk een lichte bouwvorm en kan in vrijwel ieder gebouw.

 

Dubbelligger

De dubbelligger is een betere keuze wanneer er zware objecten verplaatst moeten worden. De dubbelligger is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zodat de kraan altijd past bij datgene wat ermee moet gebeuren. De dubbelligger maakt gebruik van twee liggers die over de kraanbaan heen bewegen. De takel rijdt met een katframe over de liggers. Deze kraan kan tot wel 250 ton tillen.

 

Hangloopkraan

Een hangloopkraan kun je inrichten als een enkelligger of als een dubbelligger. Deze kraan kan zelfs het hele vloeroppervlak benutten. Deze kraan is ook bevestigd aan het plafond met een kraanbaan. Deze kraan wordt vooral aangeschaft wanneer het lastiger is om een kraan te plaatsen.

 

Enkelligger wandverrijdbaar

Deze wandloopkraan beweegt zich op eigen niveau door grote loopkranen. Deze kraan is daarom de ideale oplossing om meerdere werkplekken tegelijk te kunnen bedienen. Deze kraan heeft een maximale uitlading van twaalf meter en een maximaal hijsvermogen van vijf ton.

 

Enkelligger halfportaal

Deze kraan is heel geschikt voor het verplaatsen van goederen tot tien ton. Deze kraan kan makkelijk worden aangebracht in de kraanbaan die er al is. De installatie hierdoor is snel en het is een relatief lage investering om deze kraan aan te schaffen.

 

https://www.hetronic.nl/radiografische-zenders/nova-s-serie/