Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Waarom zijn er zoveel verschillende woningwaardes als u gaat berekenen wat uw huis waard is

U kunt zelf berekenen hoeveel uw huis waard is. Maar waarom bestaan er zoveel verschillende soorten waardes? Denk bijvoorbeeld aan WOZ-waarde, marktwaarde, taxatiewaarde of modelwaarde. We gaan in dit artikel in het kort uitleggen waarom ze bestaan en wat ze precies inhouden.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is bedoelt voor het bepalen van de gemeentelijke belastingen. De zogeheten OZB-belasting wordt bepaald aande hand van de WOZ-waarde die elk jaar wordt vernieuwd. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te meer belasting een eigenaar betaald. Daarom is deze vaak lager dan de marktwaarde.

Marktwaarde

De marktwaarde is de waarde die het huis in de markt op dit moment oplevert. Dit kan elk moment veranderen. Deze waarde fluctueert zo sterk dat hier geen pijl aan te trekken is.

Taxatiewaarde

De taxatiewaarde is de waarde die wordt gebruikt als indicatie voor bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers. Deze willen exact weten hoe hoog het onderpand is. Het onderpand bepaald hoe hoog de financiering wordt van een koper of iemand die zijn huis wilt verbouwen. De taxatie dient door een erkend taxateur uitgevoerd te worden.

Modelwaarde

De modelwaarde is een berekening op afstand en kijkt puur naar het casco en de verkoopprijzen in de recente geschiedenis van de nabije omgeving. Deze berekening wordt vooral gebruikt voor kleinere zaken, zoals een overbruggingskrediet of een verbouwing. De bank gebruikt het ook om de trend te volgen, want voor sommige verbouwingen wordt op basis van een modelwaarde rapport gekeken naar de mogelijkheden van een financiering.

https://watismijnhuiswaard.nl/

Gerelateerde artikelen

Met deze stappen begin jij een eigen kledingmerk

Een update voor je interieur

Neem een kijkje in de wereld van de jaloezie├źn