Woning Ontwikkeling
Image default
Zakelijk

Woningtransformatie financieren

Veel kantoorpanden komen leeg te staan, omdat er steeds meer thuis gewerkt wordt. Tegelijkertijd blijft er een woningtekort. Het is dan ook niet vreemd dat er kansen worden gezien in het verbouwen van deze leegstaande panden tot woonruimte. Daar komt best wat bij kijken. En daar is natuurlijk ook financiering voor nodig. Die financiering haal je doorgaans bij banken, maar er zijn meer instanties die zich inzetten voor de transformatie van kantoorpanden naar woningen en willen bijdragen aan de financiering daarvan. Maar er is meer nodig dan financiering alleen.

 

Banken en andere partijen

Natuurlijk is de woningtransformatie financiering cruciaal. Meestal heeft een persoon of partij niet voldoende geld om dat zomaar te kunnen realiseren. Een bank of andere instantie is de meest logische partij om aan te spreken om de woning transformatie te financieren. Er is namelijk best een budget nodig om zo’n verbouwing te realiseren. Een kantoorpand vraagt heel andere aspecten die juist zijn dan een pand waar woningen in zitten. Denk bijvoorbeeld aan keukens en badkamers met alle aansluitingen. Voor die financiering moet je dus bij de bank zijn, of een andere investeerder weten te vinden.

 

Bestemmingsplannen

Een leegstaand kantorenpand ombouwen naar één of meerdere woningen kan niet zomaar. Je hebt te maken met bestemmingsplannen van de gemeente. Een pand of een stuk grond heeft een doel, dat kan commercieel zijn of een woondoel, maar ook een winkel met woonruimte bijvoorbeeld. Als er enkel een commercieel doel is, kan het kantorenpand niet worden getransformeerd tot woning. Je zal dan met de betreffende gemeente in gesprek moeten gaan om de bestemmingsplannen eventueel te kunnen wijzigen, maar er is natuurlijk geen garantie. Zorg dus dat je op de hoogte bent voor je een pand koopt. 

 

Vergunningen

Je hebt dan ook te maken met vergunningen. Ook daarvoor moet je bij de betreffende gemeente zijn. Zij bepalen of je verbouwingsvergunningen kunt krijgen of bouwvergunningen. Als je die niet kunt krijgen, heeft het woningtransformatie financieren weinig zin. Het is dus verstandig om dit vast met de gemeente te overleggen. 

 

Verkopen of verhuren

Als je de nodige plannen en vergunningen hebt en het pand hebt gekocht en getransformeerd, heb je nog een keuze te maken. Je kunt de woningen verkopen, aan particulieren of aan een verhuurder. Maar je kunt ze ook zelf verhuren. Dat betekent wel dat je ook verantwoordelijkheid blijft dragen over het onderhoud van het pand en de woningen. Door te verkopen, kun je in één keer een goede som geld vangen, maar je loopt ook het risico dat je de woningen niet verkocht krijgt. Het verhuren levert je een maandelijks bedrag op, maar hierbij heb je wel te maken met het onderhoud en zul je problemen met de woningen zelf moeten oplossen wanneer deze zich voordoen. 

 

Bron: FinaForte